Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szepesi mozaikok - mesélő temetők

2011.02.20

„Szepesi mozaikok - mesélő temetők” program

Gyűjtés-feldolgozás-emlékezés-közösségteremtés-értékmentés

 

Az elsüllyedt szepesi-cipszer világ felidézése céljából próbáljuk meg azok, akikben van-e varázsos táj és elfelejthetetlen szellemisége iránti érdeklődés, családi kapocs, szellemi kötődés, azok „virtuálisan” és amennyire lehet valóságosan is feléleszteni. Megpróbálva összehordani, számbavenni mindazokat az emlékeket, bármi legyen az: kezdve a családi hagyománytól, családi emlékektől, elbeszélésekből, levelek, naplók, képeslapok, hivatalos iratok, amik megmaradhattak az eltelt zivataros évtizedek alatt.

A temetők maradtak meg jórészt a régi szepesi világ őrzőivé, ezért választjuk őket kiindulópontul: a cipszer nekropoliszok világában még otthon érezhetjük magunkat, sok családi és más adatot fedezhetünk fel. meg kell őriznünk a temetőket fizikai valóságukban, de egyben meg kell ismernünk és ismertetnünk őket.

A Szepesség fővárosa Lőcse, ez a szepesi gondolat hagyományos értelembeni középpontja, ami nem kizárólagosan lőcsei, hanem súlyponti kérdést jelent: az itteni hagyományokra támaszkodva, egy régi, nagymúltú város hagyományait feltárva fedezzük fel fokozatosan a Szepesség más városait, falvait, tájait is.

Az evangélikus lőcsei temető pedig azért is lehet kiindulópont, mert a szepesi városok és nemesség a 16.szd-ban jórészt a reformációhoz, annak lutheri ágához csatlakozva fejtette ki művelődési tevékenységét, majd az ellenreformáció ellenére ahhoz jórészt ragaszkodva, az egyház, a templom, az iskola a szepesi szellemi őrző- és kristályosodási pont volt.

Természetesen a „mesélő temető” program a temetőből kiindulva számbaveszi a lőcsei és más evangélikus gyülekezetek levéltári, könyvtári, művészeti, építészeti emlékeit is. De ezen túl a gyülekezetet alkotó családok tevékenysége, városi házai, emlékei, feliratai, működése éppúgy hozzátartozik a gyűjtés szélesítéséhez.

Nem tagadva az egyik cél, hogy a lőcsei evangélikus műemléktemető dokumentálása, a hozzákötődő hagyományok hasonló gyűjtése és feldolgozása induljon meg, mint a késmárki temetőnél történt. Ott megjelent egy kétnyelvű temetőkönyv, megtörtént a sírok rendbehozása, megjelent a Késmárk neves személyiségei könyv. Ezt akár mintaként is felfoghatjuk.

 

Eszközök:

virtuális kapcsolat, információk fóruma: honlap, levelezőlista

közösségi, emberi kapcsolat: szepesi találkozások, előadások, konferencia, utazás

gyűjtés: interneten levő már felrakott anyagok számbavétele

magyarországi, szlovákiai, németországi és más gyűjteményekben levő anyagok számbavétele. levéltárak, egyesületek, magánszemélyek gyűjteményei, családi emlékek.

Bibliográfia: a Szepességről szóló irodalom gyűjtése, rendszerezése. Könyvek, folyóiratok.

Fényképek különösen értékesek: a 19.szd.2.felétől egyre nagyobb létszámban őrizták meg egy régi világ hangulatát, ízért, a régi krinolinos hölgyek, bajszos urak, műtermi fotók. Képeslapok és képeslapgyűjtemények képviselik a régi hangulatot, magyar-német felirattal.

 

A szepesiek az összefogásukról, a rendszerezett múltkutatásról voltak nevezetesek, ezt a hagyományt is továbbvihetjük.

A motiváció leggyakrabban a saját családi eredet kutatása, a Szepességre vezető szálak felderítése. De ezek a családok másokkal kapcsolatba lépve, több család is kapcsolódhat.

Ezek továbbra is megmaradnak persze a családok-egyének tulajdonában, de tudomásul véve, lemásolva, mégis egyfajta közkinccsé lehetnek, és gazdagíthatják a Szepességről alkotott, reménységünk szerinti egyre bővülő, gazdagodó, színesedő mozaik-képet.

 

Czenthe Miklós, 2011.febr.14.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.