Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meghívó a Rejtélyes Vízjelek c. kiállításra

2013.08.31

 Rejtélyes vízjelek

2013/09/03

Az Országos Széchényi Könyvtár Ereklyeterében 2013. szeptember 3. és november 16. között látható a Teplic papírmalom 400 éves örökségét bemutató papír-, vízjel- és ipartörténeti kiállítás.

Postakürt-, bárka-, kürtölő angyal-, lovaspostás-, 4%-, Szentlélek-, bajelhárító, IHS-, krisztogram-, tulipán-, rózsa-, szív-, dáma-, házaspár-, kettős kereszt-, magyar címer-, kétfejű sas-, monogram-, név- és papíralakvízjelek sokasága jelzi az 1613-ban alapított felvidéki Teplic papírmalom papírkészítő mestereinek találékonyságát és szorgalmát. Immár négyszáz éves örökségük a magyar vízjelkincs ritka és értékes részét képezi.

A háromkerekes vízimalom a vadregényes Teplic-patak völgyében működött 1613 és 1885 között. A malmot királyok, fejedelmek, főurak udvari orvosa, a lőcsei Spillenberg Sámuel orvosdoktor alapította, aki 1615-ben királyi privilégiumot is kapott a korszerű papírkészítő manufaktúra működéséhez.

A látogatók számos eredeti teplici vízjeles irat, oklevél és könyvritkaság, berendezett és működő papírmalommakett, rizsmajegy, vízjelszita, rekonstrukciós színes vízjelrajz, kitapintható és világító vízjelek segítségével ismerkedhetnek meg a Teplic papírmalom 400 éves történetével, egykori tulajdonosaival, bérlőivel, papírkészítőivel, technikai berendezéseivel és vízjelvilágával.

A kiállítás megnyitója szeptember 3-án 16 órakor lesz.

A kiállítás 2013. szeptember 3-tól november 16-ig tart nyitva keddtől szombatig 10–18 óra között a Budavári Palota F épületében, az Országos Széchényi Könyvtár Ereklyeterében.
2013. október 4-én, 11-én, 18-án, 25-én 17.30 órától a kiállítás szakvezetéssel tekinthető meg.
A belépőjegy ára 400 Ft, amely ezekben az időpontokban a tárlatvezetés díját is tartalmazza.

A kiállítás látogatása a fenti napokon összekapcsolható a Hogyan mosható a papír? – Könyvdoktor rendel! című programunkkal, amely 16 órakor kezdődik, és restaurátorműhely-látogatást, szakértői tanácsadást, hazavihető kis könyvkészítést is tartalmaz a tárlatvezetés mellett.

 

Országos Széchényi Könyvtár

www.oszk.hu/‎ - letöltve 2013. augusztus 22.

 

A mappában található képek előnézete Spillenberg

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.